Va de valors – #gràciespuig

Josep

Xus Martín – Final de curs intens a la Facultat d’Educació de la UB. I enmig de classes, exàmens, reunions i programacions diverses, un regal de cinc minuts carregat de valors: la trobada d’alumnes de diferents promocions de Pedagogia per donar les gràcies a un professor que ens estimem: el Josep M. Puig, que dimecres passat va fer la seva darrera classe. He tingut la sort de treballar al costat del profe durant trenta anys, i no em puc estar de compartir amb vosaltres un tastet de les moltes coses que he après d’ell.

Que la nostra facultat està al servei de l’educació. I que per poder ajudar els mestres, monitors de lleure, caps d’agrupament i educadors socials els hem d’anar a veure, escoltar i treballar junts cara a cara i colze a colze. Que les innovacions no es dissenyen des de la universitat i s’apliquen a la realitat, sinó que neixen a les escoles bressol, als centres de primària i als instituts, als esplais, a les Unitats d’Escolaritat Compartida i a les entitats; però que el professorat i els estudiants universitaris les podem acompanyar i facilitar. I que fent-ho aprenem més i ens fem millors.

Que dels alumnes s’aprèn molt. Fa trenta anys que veig com el Josep M. Puig escolta els estudiants i pren notes quan, en una reunió, un d’ells hi diu la seva (a vegades molt tímidament). I tant se val si l’alumne és de primer de Pedagogia, de màster o està fent la tesi. Hi ha intuïcions, espurnes creatives i idees temptatives que creixen quan algú (més gran i amb més experiència) les escolta i les pren seriosament. I això és una habilitat que desenvolupen els docents quan prioritzen l’atenció als estudiants per damunt d’altres feines de més prestigi acadèmic.

Que els valors s’aprenen perquè es viuen, perquè cristal·litzen en pràctiques i en relacions. He viscut la posada en marxa d’activitats i pràctiques de valors dins i fora de la facultat. Però, sobretot, he tingut la sort de tenir un mestre capaç de treure el millor de cadascú. Amb generositat, bones dosis de paciència, un respecte infinit i reconeixent la singularitat de cada persona, ha esta capaç de generar relacions properes basades en la confiança mútua. Amb els temps he sabut que d’això se’n diu «apoderar» l’altre.

Que tots creixem quan treballem en equip. Que la cooperació és imprescindible per transformar l’educació. Però que cooperar té a veure amb no jutjar l’altre, acceptar la diferència, defensar les pròpies conviccions però alhora ser capaç de cedir, posar el millor de nosaltres a disposició del grup, adaptar-se a altres maneres de fer, tenir la humilitat de rectificar i el coratge per tirar endavant allò que junts hem decidit. Que quan venen mal dades una actitud positiva fa avançar i la queixa permanent immobilitza. I que més val perdre amb dignitat que guanyar fent la traveta.

Que tothom és necessari però no hi ha ningú imprescindible. El Josep ens ha embolicat en moltes aventures. Quan dic moltes vull dir moltes. Anys dissenyant materials d’educació moral, introduint canvis metodològics a les classes, anant a observar assemblees de primària, tutories de secundària i acompanyant la introducció de l’aprenentatge servei, entre d’altres. Molts projectes els ha iniciat ell, els ha liderat un temps i després han sigut companyes més joves les que han agafat el relleu. Res senzill, això de fer una passa enrere.

Deu ser per tot això que fa uns dies alumnes i companys de la Facultat d’Educació, vam donar les gràcies al Josep amb un llarg i sentit aplaudiment. També deu ser per coses com aquestes que en trobar antics estudiants de Pedagogia que actualment són responsables de projectes educatius, treballen en escoles, en entitats socials o a l’Administració, la pregunta que fan sempre és la mateixa: «Què tal el Puig, com està?». Doncs ja us ho dic ara: «el Puig» està fantàsticament bé. Es jubila però no se’n va. Encara ens queden un munt de projectes per fer.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s