Suport Mutu

Josep M. Puig Rovira – Dean Spade és autor del llibre Suport mutu. Construir la solidaritat en temps de crisi (en català a Tigre de paper, 2022, i en castellà a Traficantes de sueños, 2022). Una obra escrita a partir de la seva experiència com activista social a favor de diferents causes i també com advocat i professor de Dret a la Universitat de Seattle. Ens presenta el suport mutu com una acció de cura dels altres alhora que es treballa per canviar el món. Unir cura i transformació és una de les seves tesis: no és possible l’activisme cívic efectiu sense construir relacions de convivència en l’àmbit pròxim i també podem dir que un bon mètode per fer relacions càlides és implicar-se col·lectivament en la recerca del bé comú.

            El llibre parteix d’una constatació alarmant que potser pot resumir-se en dues idees. La primera és que el sistema en el que vivim està abocat al col·lapse. Una situació de crisi generalitzada que s’expressa en l’actual desgavell ecològic, en les desigualtats i les seves conseqüències, en la degradació de la democràcia i la incapacitat política per fer front a les dificultats, en les discriminacions de diferent mena i la violència quotidiana, per citar alguns dels exemples que va esmentant. I la segona idea es que aquestes dificultats ens agafen amb unes societats més atomitzades que mai i més abocades a la competició i la recerca de l’interès individual. Davant d’aquest diagnòstic, l’autor proposa el suport mutu com a camí per impulsar una transformació de les formes de vida imperants.

            El suport mutu, un concepte ben proper a d’altres com cooperació o acció comú, s’activa per satisfer necessitats de supervivència i ho fa tot mobilitzant persones, expandint la solidaritat i construint moviment per tal de resoldre problemes a través de l’acció col·lectiva, sense esperar salvadors de cap mena. El suport mutu ajuda a sobreviure davant desastres i situacions injustes, alhora que mobilitza i polititza més i més persones, tot bastint nous sistemes i maneres d’estar junts. La idea de suport mutu l’aplica a infinitat d’àmbits d’activisme cívic i polític, un cas entre nosaltres ben conegut és la PAH (Plataforma d’Afectats per les Hipoteques). També destina moltes pàgines a diferenciar-ho d’altres accions lligades a la filantropia, la caritat o la privatització dels serveis, que no fan més que diluir l’eficàcia de l’acció comú.

            La segona part de l’obra és com una mena de manual del suport mutu, unes pàgines destinades a explicar con conduir-lo amb més possibilitats d’èxit. Al meu parer destaquen especialment els apartats destinats a la presa conjunta de decisions i a les maneres d’afavorir la realització satisfactòria dels treballs que en cada cas suposen els projectes col·lectius. Sobre aquests dos aspectes i encara sobre d’altres, el llibre aporta un munt d’idees per fer que l’acció cívica sigui formativa, satisfactòria i transformadora.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s