Mapa dels valors de l’ApS

Xus Martín, Josep Puig; Brenda Bär, Jordi Calvet, Mònica Gijón, Mariona Graell, Josep Palos i Laura Rubio

“Estàs equivocat en sorprendre’t que si la virtut és ensenyable no hi ha dissertadors especialitzats en les normes de conducta, perquè les normes de conducta com les destreses, no són fragments teòrics o doctrines i per tant no són apreses per la memorització del que es dicta. Fent-les, aprenem les coses que hem de fer quan hem après a fer-les”

Aristòtil

Amb aquestes paraules Aristòtil reflexionava sobre l’ensenyament de les virtuts, una pregunta que no per antiga deixar de tenir sentit en el moment present. Com s’educa en valors? Quins són els mètodes que permeten als joves adquirir valors i desenvolupar virtuts? Sabem, com ja apuntava el filòsof grec, que la memorització o l’acumulació de continguts no faciliten aquests processos. I que per contra, “fent les coses, s’aprèn allò que s’ha de fer quan ja s’ha aprés a fer-les”. Aquest “fer coses” situa al jove, a qui ha d’aprendre, en un rol actiu i li atorga una responsabilitat –i una feina– que ningú no pot fer per ell. Les pràctiques pedagògiques –com ara una assemblea escolar, un projecte de treball o una activitat d’aprenentatge servei– per citar-ne algunes, acompleixen aquesta comesa: convidar el noi o la noia a fer quelcom per tal d’adquirir competències, destreses i també valors.

Però a que ens referim en parlar de valors? Parlem d’idees amb vida pròpia fins i tot abans d’encarnar-se en la realitat? O en canvi els valors són sensacions o preferències personals? Potser no tothom els entenem de la mateixa manera. En parlar de valors nosaltres ens referim a qualitats o atributs que percebem en allò que apreciem, ja siguin objectes, persones, institucions, normes, comportaments o pràctiques educatives. Valors que, si bé s’expressen gràcies a aquests elements, necessiten d’un subjecte que els reconegui i que potser els conceptualitzi i que tot això ho faci en situacions particulars, situacions afavoridores de la relació entre els valors i la persona.

Amb la voluntat de conèixer quins valors s’activen en una pràctica educativa concreta, l’aprenentatge servei, membres del GREM (Grup de Recerca en Educació Moral) hem elaborat un mapa dels valors de l’aprenentatge servei. Coneixedors que les pràctiques educatives tenen molts valors arreu del seu procés de desenvolupament i dels seus protocols d’acció, volíem esbrinar quins són els diferents nivells d’aprenentatge dels valors en aquesta metodologia i definir, en la mesura del possible, aquells que s’activen en cada nivell. Per fer-ho, hem posat el focus en la figura dels joves/participants i en els valors que entrenen i adquireixen durant les activitats d’aprenentatge servei. És evident que no s’han recollit tots els valors existents, sinó aquells que a propòsit de l’anàlisi de diferents experiències l’equip de recerca hem considerat més rellevants.

Com s’observa a la figura, l’aprenentatge servei té tres nivells diferents de manifestació i d’adquisició de valors que actuen i es viuen de manera simultània.

• El primer nivell en l’aprenentatge dels valors el proporciona el sentit global d’aquesta pràctica educativa. En el seu conjunt, l’aprenentatge servei persegueix unes finalitats valuoses (participació, altruisme i cooperació i transformació) que experimenten i fan seves els participants; un nivell que impregna l’activitat en la seva globalitat.

• El segon nivell el constitueixen les diferents fases que componen l’aprenentatge servei i els valors que s’expressen en cada una d’elles i que els participants actualitzen i adquireixen; accions amb valors que l’alumnat fa i converteix en virtuts.

• El tercer nivell es manifesta en les tasques que s’han d’efectuar per completar les fases de l’aprenentatge servei. Es tracta de tasques de naturalesa variada, que suposen diferents aprenentatges, però que sempre apunten a valors. Tenen a veure amb la idea de fer correctament cada acció.

Malgrat el mapa s’estructura en tres nivells, aquests actuen i es viuen de manera simultània. Els joves aprenen tot alhora: tasques amb valors, passos amb valors i pràctiques amb valors.

Esperem que el mapa ajudi a avançar en la idea de com els valors cristal·litzen en les pràctiques educatives i faciliti la presa de consciència als equips educatius sobre els valors que es posen en joc quan es fa una activitat d’aprenentatge servei.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s