Revolució lenta

Centre Promotor d’ApS – En ocasió de la convocatòria de les 8es Jornades d’ApS, que organitzen el Centre Promotor d’ApS i l’Institut de Desenvolupament Professional(ICE-UB), volem tornar a una expressió –revolució lenta– que ja hem fet servir diverses vegades per explicar que és l’aprenentatge servei (també el Servei Comunitari) i quin és el camí que té per endavant.

L’aprenentatge servei aporta canvis rotunds en diferents direccions; aquí ens limitarem a parlar-ne de tres. L’aprenentatge servei és una revolució pedagògica perquè trenca amb la imatge que veu els éssers humans com inevitablement individualistes, competitius i interessats. Ho són si se’ls ensenya a ser-ho, però també se’ls pot ensenyar a ser comunitaris, cooperatius i altruistes. Aquests també són valors que habiten en els humans.  Cal doncs recuperar el millor de tradicions que s’expressen amb mots com solidaritat, cura, filantropia, caritat, voluntariat, servei o compromís. Educar, per l’aprenentatge servei, és contribuir al bé comú.

L’aprenentatge servei és una revolució pedagògica perquè porta la idea d’activitat fins al límit. S’aprèn fent, sí, però s’aprèn intervenint de veritat damunt de problemes reals de la comunitat. Per tant, l’aprenentatge esdevé transformació d’algun aspecte, per petit que sigui, de la realitat que envolta els centres educatius. I encara una mica més, s’aprèn fent i reflexionant sobre el sentit personal, social i polític dels problemes sobre els què s’intervé. Aprendre és fer i pensar sobre el que ens envolta i aquest és un dels objectius de l’aprenentatge servei.

L’aprenentatge servei és una revolució pedagògica perquè trenca amb la idea que l’educació és transmissió de formes de vida de la generació dels adults a la dels joves. Aquesta idea és certa, però no és suficient per encarar el futur. Quan les formes de vida imperants han fet fallida en tants aspectes, l’educació no pot ser únicament preparació per a la vida, ha de contribuir a transformar la vida. I ho ha de fer donant als joves un paper protagonista. Educar avui ha de ser inventar una altra manera de viure i l’aprenentatge servei és una eina per aconseguir-ho. 

I ara una paraula sobre l’estratègia per aconseguir aquesta revolució pedagògica: lentitud. I ha coses que no es poden fer amb pressa, no surten bé o duren poc. Un canvi profund ha d’anar quallant i no serveix de res accelerar si finalment tot desapareix com les modes passatgeres. Això no significa que ens ho podem prendre amb calma i pensant que no ve d’un dia. Significa que si el canvi és important tardarà i requerirà un esforç continuat. Les revolucions pedagògiques han sigut lentes i aquesta no serà una excepció.  Lentes i també gratuïtes. Les revolucions no tenen preu, no es paguen ni es cobren: es gaudeixen. Això és el que voldríem fer amb l’aprenentatge servei. 

 

Programa  ➡️  https://aprenentatgeservei.cat/wp-content/uploads/Jornades-Aps-2021.pdf

Inscripcions ➡️  https://www.ub.edu/gidp-matice/faces/formatice?curs=43073

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s