APS: educar per a la transformació social

Les VIII Jornades d’Aprenentatge Servei, una tradició bianual del Centre Promotor d’ApS, s’hauran de celebrar en línia. Esperem poder retrobar-nos ben aviat, però de moment aprofitarem el que tenim. Desitgem que la distància física es converteixi, almenys per una estona, en proximitat virtual i que a molts de vosaltres us interessi el que proposem i ens vulgueu acompanyar.

El lema que encapçala les Jornades, «ApS, educar per a la transformació social»,expressa un convenciment profund: l’aprenentatge servei és una eina que serveix perquè els nois i noies es formin com a persones i com a ciutadans tot enfrontar-se de veritat a reptes cívics rellevants, i ho facin col·laborant en la recerca del bé comú.

En aquests moments de pandèmia és més oportú que mai demanar ajuda als joves. Si no ho fem en una situació de crisi, quan ho farem? Però demanar-los ajuda és també promoure el desenvolupament de l’empatia, la cooperació, l’altruisme i el compromís per canviar el món. Un horitzó educatiu ambiciós, sí, però necessari.

El programa de les Jornades recull la participació de persones reconegudes que ens ajudaran a pensar millor la força educativa de l’aprenentatge servei. A més, els tallers presentaran els resultats de les recerques que hem impulsat i mostraran les iniciatives que diferents actors educatius, socials i de l’administració estan promovent per arrelar l’aprenentatge servei i el servei comunitari.

Les Jornades volen fer visible el treball coral que neix quan es vol implantar l’aprenentatge servei i que, d’alguna manera, volem reviure i simbolitzar en aquesta convocatòria.

Inscripció

https://www.ub.edu/gidp-matice/faces/formatice?curs=43073

DIMECRES 3 DE MARÇ DE 2021

De 17.30 a 18.45 h

Presentació de les Jornades

Taula de diàleg : «ApS: educar per a la transformació social»

Sovint diem que l’aprenentatge servei és una proposta transformadora. Però, què transforma? Amb una mirada complementària, entre les persones expertes que ens acompanyaran abordarem com l’aprenentatge servei transforma els municipis, les institucions i també les persones. Perquè aquells qui fan aprenentatge servei sovint, no deixen de fer-ne, i els deixa empremta.

Per reflexionar sobre aquestes qüestions ens acompanyaran:

Miquel Àngel Essomba (Facultat d’Educació, Universitat Autònoma de Barcelona)

Miquel Martínez (Facultat d’Educació, Universitat de Barcelona)

Begoña Román (Facultat de Filosofia, Universitat de Barcelona)

Conducció: Laura Campo (Centre Promotor d’Aprenentatge Servei)

DIJOUS 4 DE MARÇ DE 2021

TALLERS

De 17.30 a 18.45 h

Taller 1. Per què recomanaries l’aprenentatge servei a primària?

«Per què recomanaries l’ApS a primària» és un taller interactiu que vol donar resposta, conjuntament amb els participants, a aquesta pregunta. A partir de dues experiències de primària i una microexposició pensarem sobre alguns elements clau de l’ApS a primària. Un cop treballats aquests elements tindrem un document de reflexió sobre els futurs projectes d’ApS.

Conducció: Mariona Graell (Universitat Internacional de Catalunya)

Taller 2. Com fer ApS amb estratègies virtuals?

En el context actual d’emergència i virtualitat educativa volem donar resposta a les noves necessitats socials fent ApS. Per fer-ho se’ns plantegen alguns interrogants: com podem fer ApS a distància? quines són les possibilitats que ens ofereix la virtualitat? com dissenyem projectes d’ApS virtuals?

Comptarem amb persones que han continuat impulsant l’ApS de manera virtual i presentarem algunes propostes. Perquè, ara més que mai, hem de donar resposta a les necessitats actuals.

Conducció: Fátima Avilés (Fundació Bofill – Facultat d’Educació, Universitat de Barcelona)

Taller 3. Com avaluar l’impacte social dels projectes ApS?

Sovint fem projectes d’ApS i desconeixem quines repercussions i quin impacte tenen en la comunitat les nostres accions. Us agradaria avaluar aquests impactes socials i no sabeu per on començar? En aquest taller us oferim elements i us proposarem dimensions avaluatives per ajudar-vos a organitzar aquest procés.

Conducció: Pilar Folgueiras (Facultat d’Educació, Universitat de Barcelona) i Laura Rubio (Facultat d’Educació, Universitat de Barcelona)

De 19.00 h a 20.15 h

Taller 4. Com fem ApS des de la universitat?

Sovint la universitat es veu com una mena de torre d’ivori totalment desconnectada de la societat i de les seves necessitats. L’ApS suposa una eina magnífica per trencar aquesta imatge i enfortir els vincles entre universitat i societat, sempre amb una visió de guany mutu i aprenentatge bidireccional. Quins projectes d’ApS es duen a terme a la Universitat? Quins projectes podem fer entre universitat i centres educatius? Com podem engegar-ne un o participar-hi?

Conducció: Mireia Esparza (Facultat d’Educació, Universitat de Barcelona)

Taller 5. Com multiplicar els projectes d’ApS?

Com s’ho fan els «ens multiplicadors d’ApS»? Què els funciona i com ho fan? En aquest taller coneixerem les estratègies per promoure l’aprenentatge servei que han seguit diverses entitats i organismes, com ara el Grup d’Educació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, la Direcció de Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona, la Subdirecció General de Comunitat i Família del Departament d’Educació, o l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona.

Conducció: Carles Xifra Cirah (Fundació Catalana de l’Esplai)

Per inscriure’s: https://www.ub.edu/gidp-matice/faces/formatice?curs=43073


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s