El Personal d’Administració i Serveis (PAS) com a educadors en valors

Martí Boneta i Carrera – El canvi d’època a tots els nivells i el procés de globalització està afectant a gairebé la totalitat dels habitants del planeta. Això comporta la revisió, que els educadors i les educadores hem de realitzar, dels arguments, objectius, continguts i estratègies. Als centres educatius hi ha  el personal anomenat PAS que la seva tasca va més enllà de tasques només administratives i tècniques. Ens referint als professionals de la consergeria, a l’administració, tècnics d’integració social o d’educació infantil… Cal que la resta de comunitat els reconeixem que també eduquen i són, en molts cops, la cara visible del centre. La seva tasca va més enllà d’obrir portes o omplir documents. En aquest sentit, el Departament d’Educació em va encarregar dissenyar una proposta formativa pel personal PAS que vagi orientat en donar a l’impuls d’aquest rol educatiu. Fa unes setmanes vam finalitzar la quarta edició del curs onlineEstratègies educatives per a una ciutadania global, ofert per al personal PAS. Aquest curs té la intenció d’aprofundir en aquests aspectes i proporcionar elements per enriquir les propostes educatives que afavoreixin el desenvolupament per una ciutadania global en l’àmbit escolar. 

Cada mòdul s’inicia amb textos, imatges o vídeos que aporten contingut i elements per a la reflexió. Una segona part del mòdul, es fa una proposta d’activitats, algunes en el fòrum. Es parteix de l’ experiència personal i quotidiana per arribar a espais més col·lectius. Del que «sé jo i el que puc fer» anem a analitzar propostes de governs, empreses i la resta de societat per aconseguir una nova ciutadania global. El personal de l’administració i serveis són un element clau en l’educació dels infants i joves dels centres. En el curs s’aporten les claus d’aquest rol tan important.

Al voltant de 100 participants han finalitzat el curs, de 20 hores, en aquestes quatre edicions. Com a formador d’aquestes quatre edicions vull destacar el gran nivell de les persones participants a l’hora de realitzar les activitats: ben argumentades, amb uns coneixements sòlids i, en molts casos, les completen, amb lectures i recerques que fan fora del material que se’ls ofereix. 

Per acabar, algunes reflexions de les persones participants al curs. A la pregunta que t’ha aportat el curs:

            molt coneixement, recursos, reflexió, pensament crític, valors per construir una societat millor, una       mirada polièdrica, m’ha obert  punts de vista, prendre consciència i començar a actuar per canviar molts aspectes de la realitat, oportunitat de parar una mica la màquina de la rutina i posar atenció  a totes les coses que fem sense pensar gaire, creativitat a l’hora de plantejar-me solucions o possibles accions a realitzar envers els temes treballats, esperançada al conèixer tot allò que s’està fent i tot allò que encara queda per fer i on jo puc contribuir-hi, parar a pensar en temes que fins ara havia passat per alt; sorpresa perquè no m’esperava trobar-me els continguts que m’he  trobat, contenta quan vaig fent aquest curs proposat pel Departament d’Educació i veig que les meves institucions són conscients de que hem de fer canvis socials, i volen formar part d’aquest canvis.

Algunes actuacions que les participants assenyalen per realitzar a partir d’ara:

conscienciar a persones del meu entorn professional i familiar; comprometre’ns a responsabilitzar-nos, actuar de forma conscient, responsable i respectuosa amb el medi ambient, amb els drets humans i ser més actius i participatius socialment; com a educadora, m’ha donat diferents possibilitats de vies de treball per tractar diferents temes; eines per transmetre als meus alumnes; canviar certes actituds i accions.

Esperem la cinquena edició. I potser una segona part per aprofundir amb aquests temes, tal com moltes participants estan demanant.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s