Guia ApS Residus-Recursos

L’educació, la conscienciació i la participació són part fonamental de tota estratègia de sostenibilitat i salut ambiental, i si parlem de recollida selectiva i bona gestió dels residus urbans, són una peça imprescindible per obtenir bons resultats en la prevenció, recuperació i reciclatge dels RESIDUS, que veiem i anomenem RECURSOS, com aquesta guia proposa. Es per això que a ECOEMBES parlem d’ “El poder de la col·laboració” com a lema d’aquesta concepció, on empreses, administracions públiques, comerços i ciutadania són part del reciclatge.

L’Educació Ambiental ha format part del model de recollida selectiva i reciclatge d’envasos lleugers d’ECOEMBES des del nostre inici, el 1997, creient que una societat educada en la sostenibilitat cuidarà el medi ambient a través del reciclatge, l’estalvi d’aigua, etc. Aquesta convicció es materialitza avui en projectes als quals volem donar la màxima importància, com Naturaliza, el programa de materials curriculars transversals per al medi ambient (economia circular, conflictes ambientals, canvi global, etc.), o les Aules Libera, un programa adreçat a centres educatius dins el Projecte LIBERA – que portem a terme junt amb SEO/BirdLife – de prevenció, coneixement i acció contra la Brossalesa, o abandonament de residus al medi.

En aquest context, amb aquesta guia que presentem junt amb la Societat Catalana d’Educació Ambiental – SCEA –, volem oferir una nova oportunitat d’educació–acció, a través d’aquest nou concepte i mètode, l’Aprenentatge-Servei – ApS –. Prenent com a referència experiències anteriors com la guia de donació de sang, apropem aquí els Residus – Recursos a aquesta nova manera d’aprendre actuant que es l’ApS. I ho fem pensant que si l’ApS va néixer i créixer fa uns anys a Catalunya i a Espanya, l’ApS en Residus – Recursos també ho pot fer, i aquesta guia vol ser-ne el primer pas.

Agraïm a l’SCEA haver estat el nostre expert company de viatge en l’elaboració d’aquesta guia, i ho fem també als centres Institut Narcís Monturiol i Escola Túrbula per la seva implicació en les activitats pilot d’ApS desenvolupades durant la preparació d’aquesta guia. L’Agència de Residus de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat, i en especial el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya el seguiment i l’interès mostrat en el procés de creació de la guia. Aquesta guia es deu també a l’acompanyament en tot el procés d’elaboració de la guia de Roser Batlle – primera impulsora de l’ApS al nostre país –, i l’intens treball de l’equip de Formació de la SCEA, liderat per Jesús Canelo.

Des d’ECOEMBES esperem que la #GuiaApSRR sigui d’utilitat per a educadors i altres professionals i entitats, i que contribueixi a fer més millor reciclatge i economia circular, autèntics motors de la nostra activitat.

Per baixar la guia.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s