Fira entitats Aprenentatge Servei Comunitari de BCN

Image-76

Martí Boneta – Per poder saber el que ens està passant des de fa uns mesos, cal que analitzem bé les causes de com hem arribat fins aquí per tal de trobar solucions i evitar que aquestes circumstàncies tornin a passar. Unes de les causes que molts experts assenyalen són les relacions entre els humans i el seu entorn: sers vius i espais físics. A ningú se l’escapa el domini i la sobre explotació per part dels humans sobre la resta de sers vius, sense valorar la interpendència de tots. Tanmateix, una minoria d’humans han portat també aquesta possessió i comandament a altres homes i dones, ja siguin del seu proper immediat o de territoris més allunyats. Cal ressaltar que aquest fet ha comportat grans desigualtats econòmiques i socials i que la majoria de la humanitat quedi invisible en favor d’aquesta minoria.

Es fa necessari buscar noves formes de relacions entre els humans i el seu entorn i entre els mateixos humans que ens portin en uns nous models socials, econòmics, polítics i d’intercanvis que no hi hagi vençuts ni dominats. L’actual sistema posa en el centre el mercat en lloc de la cura de la vida, de la naturalesa i les persones. L’educació destinada als nostres infants i joves hi té molt a dir. L’Aprenentatge Servei, com a proposta educativa, ja fa anys que porta aquesta relació igualitària entre tots els que participen en un projecte. Un relació que comporta un win win per tots els que hi participen i un impacte positiu al seu entorn.

En aquesta línia, el passat cinc de juny vam celebrar la Fira d’entitats d’APSC a Barcelona. L’objectiu de la fira era donar a conèixer als centres els diferents projectes que les entitats han preparat durant els darrers mesos. D’aquesta manera ja podran començar a programar entre centres i entitats els projectes de cara el curs vinent.

El covid-19 ens ha comportat que es fes en videoconferència. Val la pena dir, que aquest format que s’ha intensificat aquests darrers mesos, no va treure ni qualitat a les presentacions ni quantitat de participants. Aquesta participació va ser àmplia i ben diversa: 24 professionals de 16 entitats, 40 docents de 26 centres de secundària de la ciutat, representant del Consell d’Innivació Pedagógica de l’IMEB i els Referents d’APSC dels diferents CRP de la ciutat. Unes 75 persones ens vam poder trobar per parlar i escoltar-nos.

En la línia que es comentava a l’inici de l’article, els projectes presentats aporten propostes de canvi de paradigma de la nostra societat:

Projectes que aposten per a la Convivència i la igualtat:

1.- LECXIT, lectura per a l’èxit educatiu, de la Fundació Bofill: Mentories individualitzades amb alumnat de 4t, 5e, 6e de primària on-line per millorar la seva comprensió lectora.

2.- Construïm capacitats, construïm ciutat, del Centre d’Higiene Mental: cooperació entre els centres educatius i l’entitat per a desenvolupar projectes conjunts amb la finalitat d’un bé comú. Les persones usuàries del Servei Prelaboral de les Corts (SPL) posen en pràctica coneixements adquirits en el SPL per exercir d’experts en els centres escolars i desenvolupar projectes amb els alumnes d’interès comú. Les activitats concretes des d’on es crea i desenvolupa aquest projecte són el Taller Artesanal, el Taller d’Hort i el Taller de Comunicació.

3.- El Mercat per la Porta Gran /Menja’t el Món, de l’Institut Municipal de Mercats: els Mercats de Barri com a espai d’inclusió social per a persones grans i nouvingudes, on els alumnes els hi acompanyaran i crearan conjuntament un projecte comú (receptaris, concursos de menjars saludables…)

4.- Brots Urbans per a la transformació social, de la Fundació Gune: Crear un hort mitjançant la implicació de la comunitat escolar i persones en risc d’exclusió social perquè sigui un espai inclusiu de trobada, experimentació, reflexió-acció, investigació, aprenentatge i formació. Tot gira entorn l’agroecologia i la sobirania alimentària amb una mirada local-global i amb perspectiva de gènere i drets humans, des del qual, es produeixi aliment per al centre, per a les persones en risc d’exclusió social participants i per als menjadors socials de la ciutat.

5.- Recurs Pedagògic vinculat al Servei Comunitari online, del Casal dels Infants: Campanyes de sensibilització a la ciutadania sobre la realitat que viuen molts infants i joves d’alguns barris i donar a conèixer l’acció social que duen a terme des del Casal dels Infants per aconseguir la igualtat d’oportunitats.

Projectes que fomenten la Participació dels estudiants:

6.- Punts JIP (Jove informa’t i Participa). Servei d’Informació i Dinamització als Centres d’Educació Secundària, del Departament de Joventut de l’Ajuntament: Potenciar la participació dels i les adolescents en les accions informatives que fan del del Punts JIP a altres joves, dinamitzar grups de joves i organització de diferents Diades.

7.- The Beit Project, de l’Associació The Beit Project (projecte que es realitza en diferents ciutats, i en cada una ho fan conjuntament alumnes de centres diferents): és un projecte cultural, educatiu i social basat en el descobriment i la interpretació de l’espai urbà i de llocs patrimonials, vinculant-los amb temàtiques ciutadanes contemporànies, com ara la identitat, la igualtat de drets, la diversitat, la tolerància… Aquests temes els debatran amb la gent del carrer o de la seva comunitat o entitats de la zona. La tasca comportarà la creació d’un producte audiovisual. https://www.youtube.com/watch?v=ONMBmLQj4D0

Projectes de Patrimoni cultural:

8.- Continguts per a la Web, de la Fundació Suñol: l’alumnat elabora continguts online per a la web de la Fundació Suñol en els seus diferents apartats: Exposicions, Activitats, Col·lecció, etc… Aquests continguts poden ser molts i molt variats: vídeos, textos en tres idiomes i/o àudios comentant obres d’art. En especial donaran suport en l’apartat Col·lecció, tot afegint comentaris a les obres que encara no en tenen.

9.- Memòria i educació, del Memorial Democràtic: la geolocalització d’espais/llocs de memòria per oferir després una ruta amb els continguts que els alumnes hagin realitzar, ambaixadors d’una de les biografies escollides del Banc Audiovisual de Testimonis i fer arribar a altres joves, els trobadors de memòria!

Projectes de medi ambient i economia cirucular:

10.- Dràsctics amb els plàstics, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: prevenir la generació, millorar la gestió dels residus que generem i reincorporar-los a l’economia circular com recursos. Augmentar la coresponsabilitat per prevenir i reduir els impactes d’una mala gestió dels residus que generem com a Societat i optimitzar-los com recursos.

11.- Vine amb la teva classe als boscos de muntanya, del Projecte Boscos de Muntanya: Fer partícips als joves en la realització de tasques de millora i conservació dels boscos de muntanya, amb una estada de cinc dies a boscos comunals del Pallars Sobirà. Diferents tasques a desenvolupar: recuperar prats i pastures de muntanya, obrir camins per a facilitar l’accés a la muntanya, fer una gestió forestal sostenible dels boscos de muntanya i difondre les experiències viscudes i les sensacions i accions a familiars i persones properes.

12.- APS Sota l’Aigua, d’Anèl·lides , serveis ambientals marins: conscienciar als alumnes sobre la importància de la biodiversitat de les zones litorals de Barcelona i donar a conèixer les problemàtiques marines actuals en les que aquesta s’enfronta: Recollida i accions de sensibilització ambientals dels residus marins, observació i reportació de les dades trobades a Natusfera i divulgació dels resultats al propi centre o extern.

13.- Des dels centres educatius desmuntem la impunitat corporativa en aigua i energia, de l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres: hi ha persones al nostre entorn més proper i d’altres zones del planeta que no poden mantenir la seva llar a una temperatura adequada, així com no tenen accés a l’aigua, vulnerant-se així el Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament. Es proposa que l’alumnat sensibilitzi el seu entorn més proper (família/barri) sobre la problemàtica de la pobresa energètica.

14.- Tarpuneja, de la cooperativa Tarpuna SCCL. Plantegen que el centre pugui elegir entre els 4 blocs: assessorament a col·lectius sobre l’estalvi energètic, auditories sobre gestió de residus a llars i/o comunitats de veïns, recolzament als horts socials i comunitaris que té la cooperativa i suport als projectes que té la cooperativa sobre agricultura de proximitat.

15.- Sensibilitzem sobre com funciona Barcelona, de Direcció d’Estratègia i Cultura de Sostenibilitat. Aj. de Barcelona. Proposta de diversos serveis: realització de tallers i activitats d’educació ambiental, disseny d’una exposició sobre canvi climàtic, ecoauditoria al centre escolar o a les llars, acció de sensibilització ambiental, acció d’enverdir el centre escolar i millora de la gestió dels residus al centre.

16.- L’APS de l’Economia Solidària, de l’Associació SETEM. Proposen diferents serveis: Campanya de sensibilització per donar a conèixer el consum de proximitat de barri o zona, denuncia pública dels efectes de la producció i consum d’un determinat producte, campanya de donar a conèixer les alternatives al consum majoritari per buscar un consum més sostenible, equilibrat i equitatiu i enquestes a la població sobre algun dels temes que es tracten i donar a conèixer els resultats.

A partir d’ara, els centres es posaran en contacte amb les entitats que vulguin realitzar el projecte i acabaran de dissenyar els aspectes organitzatius i de contingut. Els Referents d’APSC dels diferents CRP de la ciutat, continuarem estant al costat de centres i entitats per tal que els projectes es puguis realitzar.

En la jornada hi van poder veure a gent com Benedetti descriu en aquest senzill poema:

M’agrada la gent que lluita contra adversitats.

M’agrada la gent que busca solucions.

M’agrada la gent que valora els seu semblants no per un estereotip social ni per com llueixin

Mario Benedetti.


 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s