CIUTAT EDUCADORA I SERVEI COMUNITARI

IMG_20200122_171110_100Marta Flórez Santasusana-Des del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, es va prendre el compromís d’acompanyar els centres de secundària del municipi en l’impuls i la implementació del Servei Comunitari, a partir de la incorporació obligatòria d’aquesta eina educativa en el currículum de secundària durant el curs 2019/20.

El municipi té dos instituts públics de secundària, i dues escoles concertades que ofereixen escolarització fins a 4rt d’ESO. Enguany, el volum d’alumnat entre 3er i 4rt d’ESO és de 721 alumnes (364 i 357 respectivament).

Santa Perpètua compta amb un Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) des de l’any 2016, que disposa d’una coordinació tècnica a la qual se li va encarregar el desenvolupament d’una proposta de suport i d’acompanyament dels centres (públics i concertats) en la promoció del servei comunitari, facilitant la connexió amb el teixit associatiu local.

El punt de partida va ser la realització d’una anàlisi de les activitats que ja s’estaven duent a terme. Es va observar que, per una banda, es tractava de projectes que es realitzaven principalment a 3er d’ESO, dins dels espais dels centres, i sovint es basaven en el suport entre iguals (parelles lectores, biblioteca mòbil). Així mateix, eren iniciatives que donaven resposta a campanyes puntuals en el temps, tot i estar vinculades amb alguna entitat local: “Cap infant sense joguina” o el “Gran recapte d’aliments”.

És arrel d’aquest diagnòstic, i la constatació que la metodologia de l’ApS podia anar més enllà oferint experiències innovadores i de més llarga durada, que es va decidir crear un catàleg municipal de projectes de servei comunitari, coordinats pel PEC, i oferir-lo als centres per tal d’ampliar el seu ventall de propostes. 

Els criteris que es van prioritzar a l’hora de dissenyar els projectes van ser:

*) Afavorir que l’alumnat sortís dels espais i dels temps lectius, per descobrir i experimentar en els temps i els espais no lectius.

*) Introduir, en la fase dels aprenentatges, especialistes dels àmbits abordats amb l’objectiu d’aprofundir en els continguts, dotar d’excel·lència i singularitat la fase de formació, i construir projectes coherents i innovadors.

*) Promoure la relació inter-centres i la interacció entre l’alumnat del Servei Comunitari, independentment de la seva escola o institut d’origen.

*) Posar en valor equipaments, serveis i projectes municipals que eren desconeguts pels joves, així com propiciar la descoberta d’institucions supramunicipals que poden esdevenir claus en el futur professional de l’alumnat (Universitat).

Sota aquests paràmetres, el PEC va començar a identificar oportunitats i definir temàtiques: en una primera fase, es va reunir amb tots els agents, entitats i tècnics que potencialment podien ser col·laboradors en la iniciativa, i es van establir les primeres aliances, tot marcant les línies generals dels futurs projectes.

En una segona fase, es va treballar amb tots els agents per co-dissenyar i programar conjuntament el desenvolupament de cadascun dels serveis comunitaris. Es va crear una fitxa per cada projecte, seguint el model estandarditzat del CRP, per tal que el catàleg pogués ser integrat i personalitzat pels centres i els docents implicats.

El resultat d’aquest procés, es va materialitzar en 12 propostes inèdites de servei comunitari, i en la constitució d’una Comissió de Seguiment (centres, Servei d’Educació i CRP), des d’on s’ha supervisat la posada en marxa dels projectes.

Les temàtiques ofertes van des de l’àmbit de la Igualtat fins al periodisme jove, passant per l’ecologia i la biodiversitat, la gent gran, el suport socio-educatiu a infants o les Belles Arts. Hi ha 5 regidories implicades, 11 equipaments públics associats, 4 entitats col·laboradores, i la UB, la UAB i el CAC com a institucions participants.

La coordinació de tota aquesta xarxa està liderada pel PEC i inclou des de la calendarització de les accions formatives i de servei, al seguiment exhaustiu de cadascun dels projectes, la difusió d’activitats i resultats obtinguts, o l’organització de les sessions de valoració.

Actualment, hi ha 177 alumnes de 3er d’ESO participant en els projectes impulsats pel PEC. Els centres públics han adherit entre el 54% i el 87’5% del seu alumnat de Servei Comunitari ; i els concertats el 5’6% i el 10%.

L’experiència de Santa Perpètua de Mogoda[1], on es vincula Projecte Educatiu de Ciutat i Servei Comunitari, està oferint resultats notables en l’impuls de l’ApS al municipi: facilitant la incorporació d’aprenentatges significatius amb mirada social i comunitària, la implementació de noves sinèrgies en els centres, i enfortint l’ecosistema educatiu local.

[1] https://santaperpetuaeduca.blogspot.com/


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s