El criquet uneix

unknownSandra Alarcón (*) – “Quan la profe em va proposar participar en aquest projecte se’m va posar un somriure molt gran a la cara”. Amb aquestes paraules el Gurpreet (participant del projecte El Criquet Uneix) inicia la presentació1 sobre la seva experiència en aquest projecte d’aprenentatge servei. El que no s’imaginava fa tres anys aquest noi de l’Índia és que aquell somriure era només l’inici d’una bonica aventura. Una aventura compartida amb els seus companys i companyes de l’institut Rubió i Ors de l’Hospitalet de Llobregat i amb tres instituts més de la ciutat.

L’alumnat de l’Índia i del Pakistan ensenya a jugar a criquet (l’esport dels seus països) a alguns grups de l’institut durant les classes d’educació física. Abans de dur a terme el servei, l’alumnat del grup motor aprèn la normativa en català i rep sessions sobre resolució de conflictes. Indiscutiblement, la tasca que realitzen és admirable, ja que han d’explicar en una llengua que no és la seva un esport que la resta de noies i nois desconeix totalment.

El Gur confessa que a l’inici del projecte ell i la resta d’alumnes de l´Índia i el Pakistan sentien por perquè no sabien com reaccionarien els grups a classe d’educació física. Aquesta inseguretat es transforma en alegria i motivació quan s’adonen que els grups tenen interès per aprendre i practicar aquest esport. Al Gur i al grup motor els il·lusiona ser protagonistes i s’emocionen en veure que els seus companys i companyes s’ho passen bé jugant a criquet. Feliç, l’alumne explica: “El criquet és un esport al qual jo jugava a l’Índia quan era petit, i ara poder ensenyar-lo a altres persones és molt important per a mi”.

Les pràctiques de criquet s’emmarquen en el segon trimestre, però el projecte dura fins a final de curs, quan es celebra la cloenda, que consisteix en una trobada esportiva en què els quatre instituts participants juguen partits durant un matí. L’ambient és festiu i es respira convivència i cohesió entre joves de diferents orígens. Segons el Gur, aquesta trobada és el millor de tot perquè coneixen altres persones i s’ho passen molt bé, i destaca: “No importa el país d’on venim perquè juguem amb qui juguem, ho fem per divertir-nos!”.

La metodologia de l’ApS representa una gran oportunitat per promoure l’educació en valors. En aquest cas, El Criquet Uneix afavoreix la bona convivència, la cohesió social, el trencament de prejudicis culturals i l’apoderament de la població índia i pakistanesa, al mateix temps que promou valors com el respecte, la cooperació i el diàleg. A més, facilita el desenvolupament de l’autoestima, la confiança i les habilitats comunicatives de l’equip motor.

El projecte requereix de la implicació d’un ampli equip de persones i entitats. El Gur i la resta de l’equip en són conscients des de fa tres anys, i per això agraeixen el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet, de la premsa, del Servei de Mediació, del CNL i del professorat de l’institut.

“Crec que el més important del projecte és que la gent pugui conèixer i valorar la nostra cultura”. Les paraules del Gur representen el repte educatiu que els centres d’una societat plural i diversa com la nostra s’haurien de marcar: gestionar els currículums des d’una perspectiva intercultural, donar protagonisme a l’alumnat, obrir els centres a la realitat (les realitats), visibilitzar i valorar la diversitat cultural (i altres diversitats), i oferir moments i espais per conèixer, reconèixer i compartir experiències que enforteixin els lligams entre els i les joves d’un mateix entorn.

(1) Presentació a la Jornada Pedagògica Raimon Pannikar que va tenir lloc al CCCB el 26 d’octubre de 2018 en commemoració amb la celebració del centenari del naixement del filòsof i escriptor català Raimon Pannikar, el qual va desenvolupar una filosofia interreligiosa i intercultural.

(*) Sandra Alarcón és alumne del Màster de Educació en Valors i Ciutadania de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s