ApS a la serra de Tramuntana

JMP-2017-10-21-045Carme Frau – La serra de Tramuntana, és una serralada de una bellesa espectacular, l’il·lustre Joan Alcover la va anomenar “esquerpa cadena de puigs gegantins”, té una gran riquesa ecològica que ha proporcionat importants recursos naturals i facilitat el benestar de moltes generacions, a través de la història molts de pobles hi han deixat la seva petjada.

Actualment hi trobem un paisatge cultural, amb uns valors patrimonials i d’identitat excepcionals, que cal cuidar i conservar.

La Conselleria d’Educació de les Illes Balears i el Consell de Mallorca, mitjançant el Servei de Formació del professorat i el Consorci de la serra de Tramuntana, conscients d’aquesta necessitat, convoquen aquest programa des de fa tres anys per als centres educatius de Mallorca amb l’objectiu de que duguin a terme amb l’alumnat, projectes reals d’ aprenentatge i servei per preservar i estimar aquest espai considerat Patrimoni Mundial de la UNESCO.

El programa d’APS pretén crear complicitats, establir vincles, impulsar iniciatives creatives, per conèixer millor i cuidar aquest territori privilegiat, ple de possibilitats. Treballant a partir de la reflexió, del consens sobre les vertaderes necessitats d’aquest entorn per desenvolupar accions concretes i la resolució dels problemes més actuals i rellevants socialment.

Amb aprenentatges que utilitzin els models científics, tècnics, humanístics i didàctics més innovadors per avançar i prendre decisions responsables d’actuació que millorin el futur de tots i totes. L’experimentació, la investigació, treballar a partir de situacions reals i preguntes connectades amb la vida dels nins i nines són aspectes clau de tots els projectes.

Aquest curs 2017-18 ja participen en el programa 2000 alumnes compromesos, 190 docents compartint i 24 centres educatius i entitats solidaris, treballant junts, cooperant per a un desenvolupament sostenible d’aquest espai.

La formació i suport al professorat que hi participa és un element molt important del programa, la faciliten els centres de professorat, que promouen accions concretes de sensibilització, eines per a la detecció de necessitats, el treball conjunt amb entitats, recursos metodològics i d’avaluació reguladora, dins espais conjunts de reflexió, implementació i transferència: jornades inicials i continues de formació, trobades de centres per compartir els projectes i les celebracions, constitueixen la part més important de l’acompanyament al professorat.

El Consorci de la serra de Tramuntana possibilita una estada gratuïta de dos dies a un dels refugis de la serra amb autocar inclòs i manutenció, per a quaranta persones de cada un dels centres participants, així l’alumnat pot gaudir d’aquest espai natural i desenvolupar els projectes, fomentant la seva participació activa com a ciutadans compromesos.

Els projectes que es duen a terme i activitats concretes es poden veure a www.apstramuntana.cat.

  • Actuacions relacionades amb millora i restauració d’espais concrets: Neteja de platges (Sóller, Es Port d’es Canonge), construcció de camins i marjades (Calvià), retolacions d’espais (Valldemossa), reforestació (Andratx, Escorca).
  • Itineraris adaptats (Puigpunyent), projectes de custòdia d’entorns (Comuna de Bunyola), projectes de difusió de la serra: “El carrer de la Lluna”, “La serra al barri”, Tríptic Port d’Andratx, exposició conjunta dels centres de Sóller.
  • Diagnosi ambiental i eco-auditories: Comuna Caimari , posidònia, port de Palma.
  • Campanyes de sensibilització i protecció espècies i endemismes: Ferreret, falcó, murta, abelles, cabra.
  • Protecció d’arbres singulars i plantes, les seves tradicions i usos: Lledoner, ullastre, teix.
  • Millora de conductes ambientals relacionades amb la prevenció del foc i l’estalvi de l’aigua.

En aquets moments el programa intenta que tots els centres participants vagin consolidant la metodologia APS a les diferents comunitats educatives, que els projectes socials estiguin cada cop més presents i consolidar la xarxa de centres APS.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s