EnCORatja’t

Encoratja't_Logo OK_TZ

Susagna EscardíbulEnCORatja’t, per a la igualtat de gènere i la violència zero és la nova proposta educativa que Fundesplai desenvoluparà durant els propers dos cursos, 2017-2019 i que farà de fil conductor de les activitats de lleure educatiu que organitzem: als esplais i centres oberts, als menjadors escolars, als espais familiars de petit infància, a les activitats extraescolars….

Per què una proposta educativa com “EnCORatja’t”?, veiem algunes xifres: el 30% de noies de 15 a 19 anys pateixen violència en les seves relacions afectiva i sexuals (OMS, 2015). A 73 països del món ser homosexual és il·legal i està castigat amb penes de presó i a 12 països està castigat amb la mort (Eitb.us. 2015). Una de cada tres persones joves no identifica els comportaments de control (que et vigilin a través del mòbil per exemple) amb violència de gènere (Ministeri de Sanitat, Afers Socials i Igualtat, 2015). El bullying per raons de LGTBIfòbia s’està estenent per les aules i patis de Catalunya. En només un any, el nombre de casos s’ha duplicat (Ara, març 2017). A les activitats de lleure de dansa o hip hop que organitzem des de Fundesplai, el 14% són nois i el 86% noies” (2017).

Malauradament, malgrat els avenços legislatius, les desigualtats per raó de gènere i la violència que se’n deriva, encara avui són una xacra social sobre la qual cal incidir de forma urgent. Des de Fundesplai ho volem abordar a través del treball educatiu amb els infants i joves, les famílies i la comunitat, promovent els valors de la coeducació i la cultura de pau per assolir una societat més igualitària, lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència. Pretenem impregnar tota la nostra acció educativa de l’essència d’aquesta proposta i oferir espais de reflexió, formació i activitats concretes per educar en els valors de l’estima, el respecte, l’empatia, la solidaritat, la llibertat, la diversitat i el coratge.

Els objectius del programa són:

  • Fomentar entorns de confiança i convivència basada en el respecte i el diàleg.
  • Promoure la cultura de violència zero.
  • Integrar la perspectiva de gènere en la cultura i les pràctiques de centre.
  • Estimular l’esperit crític i ser agents de transformació social mitjançant la realització d’iniciatives APS.

El programa aporta elements de reflexió i activitats per desenvolupar en l’àmbit educatiu o social. Els contes, els debats i l’art com a mitjà d’expressió en un sentit ampli són les eines que vertebren la major part de les propostes. Es complementa amb l’eix d’animació “La Carlota s’enCORatja”, cinc relats inèdits escrits per la Gemma Lienas perquè infants, joves, famílies i professionals de l’educació reflexionem sobre la importància de construir relacions basades en el respecte, l’amistat, la llibertat i la igualtat. La particularitat de cada relat és que ens convida a participar activament del final de les històries, deixant-les obertes, perquè puguem treballar-les amb intenció pedagògica.

A la pàgina web de la proposta educativa http://projectes.fundesplai.org/encoratjat/, trobareu els recursos que acompanyen el programa.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s