MEMÒRIES D’ARTUR MARTORELL DE LES COLÒNIES ESCOLARS A CAPDELLA

Llums a la Vall Fosca

fotos llibreMartí Boneta i Carrera* – Els anys 1917, 1918 i 1919 i durant un mes de l’estiu, la Central de Capdella al Pallars Jussà va acollir un grup de vint-i-cinc nens amb els seus mestres procedents de la ciutat de Barcelona. Es tractava d’unes colònies escolars, organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, que es van dur a terme sense interrupció des del 1906 fins ben entrada la Guerra Civil a diferents llocs de Catalunya amb l’objectiu de millorar la salut d’infants que vivien a la ciutat Comtal. El contacte amb la natura, una higiene acurada i una bona alimentació els aportava un benestar perdurable un cop realitzades les colònies. En aquest llibre es presenten les memòries que va escriure el conegut mestre Artur Martorell durant les colònies de 1917 i 1918 que ell mateix va dirigir a Capdella (les de 1918, per cert, inèdites fins avui). Aquests documents reflecteixen el dia a dia de l’estada, descripcions d’alguns nens i la seva renovadora teoria pedagògica. En Martorell hi introdueix un seguit d’elements que prendran cos de manera progressiva. A part de les activitats més usuals, com ara excursions, jocs, esports, gimnàstica, cants… Martorell parla de la lectura, de la biblioteca de les colònies i del descobriment de la central hidroelèctrica.

Les colònies de Capdella no només van ser patrocinades per l’empresa Energia Elèctrica de Catalunya, sinó que també van instal·lar-se en els edificis que l’empresa tenia a la Vall Fosca. L’entorn global (paisatge, central, fauna…) resultava immillorable a l’hora d’estimular la curiositat i la imaginació dels nens, els quals, d’altra banda, van escriure els seus propis diaris, documents impagables per analitzar el grau d’assimilació de l’experiència. Cal dir que l’energia elèctrica va ser el centre d’interès de les colònies, que començaven motivant l’alumnat a fer preguntes del que veien al seu voltant. Per exemple: ¿per què hi feien barrinades?; ¿què se’n feia, de l’aigua del riu?; ¿per què un dia en baixava molta i un altra poca?… Tal com ha deixat escrit el Mestre Martorell: Hem resolt que no havíem de sistematitzar lliçons, ni ens hem cregut obligats a donar coneixements. Ens ha semblat que la nostra feina era obrir l’esperit, era fer que els nois s’adonessin del tresor que teníem davant nostre i que en copsessin, no una ciència freda i encarcarada, una nomenclatura insulsa que tant es pot aprendre davant un ésser viu com davant d’una vitrina o d’una làmina, sinó la vida mateixa amb tota la seva majestat, amb tot el seu fons moral[1].

Per tot plegat, les colònies de Capdella dirigides per Martorell suposaran un canvi important respecte a les que s’havien realitzat fins aquell moment. Així ho fa constar un altre dels grans pedagogs catalans del primer terç del segle XX, Alexandre Galí: La Colònia de Capdella assenyala en la història de les colònies una fita memorable i decisiva. Posada a les ordres de dos mestres joves formats en la disciplina de l’Escola Nova (…)va esdevenir plena de vida, d’activitat, d’entusiasme i d’eficàcia en tots els ordres de la formació dels escolars. (…) És el començament d’un nou període de les colònies que no va tardar a desenvolupar-se[2].

Les pàgines que ara fa cent anys va escriure el mestre Martorell aporten metodologies actives i una pedagogia segons la qual l’alumne és el centre de l’aprenentatge; sense comptar que constitueixen una gran font de coneixements per als qui ens dediquem al món de l’educació.

En qualsevol cas, no es poden entendre com un simple document del passat. La concepció que ofereixen del paper de l’educació per als més joves, en particular, i per a tota la societat en general, connecta amb les teories de Paulo Freire en el següent sentit: l’escola no canvia la societat, canvia persones les quals canviaran la societat.

[1]    Ajuntament de Barcelona, Les colònies escolars dels anys 1916 i 1917 pp. 106107.

[2]    Alexandre Galí, Història de les institucions i del moviment cultural a Catalunya 1900 -1936. Barcelona, Fundació AG, 1979

* Martí Boneta i Carrera és Mestre de Primària i Historiador. Autor del llibre.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s