Bones influències

Quan sortir-se’n passa per ajudar el company

MariaMaria López-Dòriga -“Tienes que venir más, tío”; “hoy te felicito por el esfuerzo que has hecho”; “hoy propongo un aplauso para Judit”. Són exemples de comentaris que s’han tornat recurrents entre els joves que van a la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de Cruïlla. Es tracta d’adolescents que van arribar a la UEC perquè a l’escola no els anava massa bé, se solien ficar en embolics i distorsionaven el ritme de les classes. Joves als qui sovint ens hem referit com a males influències dins l’institut. Són aquests mateixos nois els que ara s’impliquen a ajudar els seus companys perquè els vagi bé a la UEC.

Els educadors, a més d’acollir i estar pendents de cada noi, tenen clar que implicar-los en l’èxit dels seus companys ha de formar part de la jugada per tal que aquests adolescents reprenguin els seus projectes vitals. Alguns ingredients han fet que la proposta que els iguals siguin importants perquè cada jove se’n surti amb més èxit hagi sortit de forma natural.

A la UEC Cruïlla coincideixen uns quinze joves que vénen de trajectòries similars. I, tot i que es troben en moments vitals molt propers alguns ja han tingut temps de donar algun pas endavant. Ara bé, tots ells segueixen sent adolescents, i allò que els diu un igual sol tenir influència. Cada vegada que arriba un noi nou a Cruïlla, els educadors demanen ajut als nois per acollir-lo. Saben que el fet que entre ells es diguin “aquí vas a estar bien” no té el mateix poder que quan ho digui un educador.

I, més enllà dels moments d’acollida, els educadors han descobert en el suport i l’ajut que es poden donar els joves entre ells un recurs molt valuós perquè els joves avancin. És per això que en el dia a dia els conviden a fer-se responsables no només del seu procés individual sinó també del dels companys.

Les assemblees de cada matí són un espai privilegiat que dóna als adolescents aquesta consciència de responsabilitat amb la resta. En aquest espai cada jove revisa el comportament que va tenir el dia anterior tot fent partícips els companys dels objectius que té. A les assemblees hi caben les reflexions individuals i les dels companys. Les crítiques i els ànims; les felicitacions i les propostes; els aplaudiments i les queixes. Els nois demanen que es valori que un company s’ha esforçat en venir encara que hagi fet tard, li recorden a un altre que ahir no va treballar prou o reconeixen que algú s’ho va “currar” molt a l’hora de rentar plats. Sigui com sigui, repassar conjuntament com ha anat el dia a cadascú fa partícips els joves dels èxits i fracassos dels seus companys i els convida a implicar-se perquè als col·legues els vagi millor a la UEC.

També hi ha d’altres espais que conviden de manera descarada que els nois es facin càrrec dels altres. Cada setmana educadors i joves comparteixen una franja en què els nois es fan massatges entre ells per relaxar-se i després dediquen una estona a fer introspecció sobre aspectes de la seva vida tot expressant i escoltant les inquietuds de cadascú. Els partits de futbol que es juguen cada setmana, i en què els nois es troben constantment amb la possibilitat de comptar amb l’equip o de jugar a la seva també són un exemple d’aquests espais.

I, en el dia a dia, amb una actitud constant, els educadors s’encarreguen d’animar aquestes relacions d’ajut. Els transmeten un missatge clar: “Cadascú té alguna cosa bona i alguna cosa dolenta i estem aquí per ajudar-nos”. I davant les dificultats de convivència o les queixes pel comportament d’algun dels joves responen i dinamitzen un debat que té sempre un mateix fil conductor: què podem fer per ajudar-lo?

Els nois han respost exitosament a la demanda dels educadors. Es donen situacions en què passen a buscar un company per casa a primera hora del matí per assegurar-se que vagi a la UEC; situacions de tensió enmig dels partits de futbol en què els nois s’animen entre ells per fer equip; nois que acompanyen a un altre jove que ha de recuperar una feina perquè no hi vagi sol i mostres d’afectuositat davant d’un company que està passant un moment difícil.

És així com els nois s’han convertit en bones influències i això els compromet de manera diferent en el seu dia a dia a la UEC.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s