Les 5 coses que has de saber abans d’iniciar un projecte d’aprenentatge servei

IC025fEl llibre ’11 ideas clave. ¿Cómo realizar un proyecto de aprendizaje servicio? agrupa les premisses bàsiques de l’ApS i agrupa propostes pràctiques, exemples i recursos

Què és l’aprenentatge servei? Com es desenvolupa? Per què és bo vincular els projectes a les entitats? Quins beneficis té? Són algunes de les moltes qüestions que sorgeixen al cap de poc de conèixer què és l’aprenentatge servei i que intenta respondre el llibre ’11 ideas clave. ¿Cómo realizar un proyecto de aprendizaje servicio? (Graó, 2015). Aquesta metodologia educativa té sentit en molts àmbits, temes i edats i, per això, et proposem repassar les cinc idees bàsiques que has de tenir en compte si vols començar-ne un.

1. L’ApS aprèn i és solidari al mateix temps:  els projectes d’ApS combinen en una única proposta el servei a la comunitat i l’aprenentatge de continguts i competències curriculars.

2. L’ApS permet generar experiències d’aprenentatge significatiu: és una activitat educativa que, a més a més de millorar els resultats escolars, desenvolupa l’altruisme, la intel·ligència creativa, la capacitat per a la crítica i la reflexió, així com el sentit de ciutadania. Per tant, és una metodologia de compromís cívic que inclou participació cooperació, reflexió i reconeixement.

3. L’ApS ajuda a establir llaços entre centres educatius i entitats: mitjançant l’aprenentatge servei, les escoles o instituts i les entitats social estableixen relacions de col·laboració, gràcies a les quals les entitats reconeixen la seva dimensió pedagògica i ajuden a assentar la idea que no només l’escola educa.

4. L’ApS treballa per projectes: les competències són el focus de l’avaluació de l’alumnat en projectes d’aprenentatge servei. El treball per projectes els ajuda a desenvolupar determinades competències i a adquirir coneixement de forma pràctica que després poden aplicar a la seva vida quotidiana.

5. L’ApS és aplicable a qualsevol àmbit temàtic: l’aprenentatge servei és una metodologia temàtica flexible que pot aplicar-se a múltiples àmbits temàtics. Des de la solidaritat fins a la cooperació, passant pel medi ambient o l’intercanvi generacional, entre molts altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s