Educació i Servei a la Comunitat

Per Josep Ma Puig

El Departament d’Ensenyament ha anunciat que els alumnes de tercer i quart d’ESO realitzaran activitats de servei a la comunitat. Una novetat significativa que pretén contribuir a la formació en valors i per a la ciutadania dels nois i noies. Una pràctica del tot real per fomentar la participació cívica, la responsabilitat social i la solidaritat. Una bona idea que desitgem que arribi a bon port.

Per aconseguir-ho caldrà adonar-se que un dels perills d’aquesta innovació és el mateix terme amb que se l’ha presentat: servei a la comunitat. Comentaris i escrits posteriors ja han evidenciat algunes dificultats. El servei a la comunitat és una idea potent, que pot aplicar-se a situacions diferents i amb objectius també força variats, però que es queda curta quan l’usem en educació.

El servei a la comunitat es refereix a un dinamisme antropològic fonamental: l’ajuda mútua, la cooperació o la solidaritat. Els essers humans a més de buscar l’interès individual –no cal negar que aquesta és una motivació inscrita en la nostra naturalesa–, també busquem amb una força semblant el bé comú i la seva realització a través de comportaments altruistes –encara que a vegades sembla mentida. Ens construïm barrejant interès i solidaritat. Som complexos, sí.

Una idea potent com el servei a la comunitat és normal que s’apliqui a moltes i variades situacions. Per exemple, amb l’expressió serveis socioculturals i a la comunitat es designa una de les famílies en què s’estructuren els estudis de formació professional. També trobem la idea en el terme execució penal a la comunitat per parlar de tasques de servei que es realitzen com a sistema alternatiu a l’internament. En altres casos, els serveis a la comunitat són una mesura per reparar determinades conductes reprovables. Finalment, el dinamisme de l’ajuda als altres el trobem en l’essència del voluntariat, en la prestació lliure de serveis cívics o socials, sense compensació econòmica i realitzada en el marc d’una entitat que no busca lucrar-se sinó el bé de les persones i de la societat. Sembla doncs que la contribució solidaria al bé comú, que es recull en el concepte de servei a la comunitat, és una forma reparadora, socialitzadora i cívica que s’aplica en àmbits ben diversos.

No és rar que l’educació hagi pensat que per formar del tot una persona cal agefir a l’èxit acadèmic, i potser en primer lloc, valors com la cura, l’altruisme, la participació cívica, la solidaritat i la voluntat de contribuir a la transformació social. Valors que es poden viure a través del servei a la comunitat. De tota manera, en l’àmbit escolar el servei a la comunitat no hauria de ser voluntariat, ni reparació de danys, ni tampoc un espai de formació professional. L’educació ha adoptat la idea de servei a la comunitat a través d’una proposta metodològica apropiada a la seva realitat i molt enriquida: l’aprenentatge servei. Una metodologia educativa que combina processos d’aprenentatge –continguts, competències i valors– i de servei en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de la comunitat. El servei a la comunitat a l’escola ha de ser aprenentatge servei perquè, tal com ha dit en el seu anunci la Consellera d’Educació, estem davant d’una activitat transversal, inclosa en qualsevol assignatura escolar i que realitzaran tots els escolars; és a dir, una proposta currícular d’aprenentatge. Unir aprenentatge escolar i contribució al bé comú en una sola activitat –l’aprenentatge servei– és la manera com l’educació fa seu i completa el servei a la comunitat. Pensem que entendre-ho així ens pot estalviar algun mal entès i ens permetrà centrar-nos a resoldre les dificultats reals que presentarà la seva implantació.

Article publicat al blog de la Fundació Bofill a El Diari de l’Educació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s