Ciutadans des de l’escola

Per Josep Ma Puig

En el món de l’educació una de les idees més populars i més acceptades ens diu que l’escola ha de preparar per a la vida. Aquest lema significa que l’educació ha d’ensenyar coses útils per el futur dels nois i noies, coses que els ajudin a conviure millor, o que contribueixin a fer-los més autònoms, més crítics i més humans. Es cert que sovint discutim sobre els coneixements que millor preparen per a la vida –no sempre és fàcil decidir-ho–, però al menys coincidim en la convicció que siguin quins siguin aquests sabers han de servir per viure millor.

Hi ha una segona qüestió important quant parlem d’educació, ens referim a l’interrogant sobre la manera o el mètode que hauria d’usar l’escola per preparar per a la vida. Una resposta contrastada afirma que preparar per a la vida requereix tres condicions: deixar que la vida entri a l’escola, anar fora de l’escola a tastar-la en directe i fer que l’escola sigui de veritat un temps significatiu de vida. Preparar-se per a la vida és viure-la ja des de l’escola.

I tot això què te a veure amb l’educació per a la ciutadania. Doncs molt senzill: te relació perquè els escolars són i seran ciutadans de ple dret i, per tant, preparar-los per a la vida és ajudar-los a fer-se ciutadans. Esdevenir ciutadans –saber viure en comú i participar en una societat democràtica– s’ha d’ensenyar i aprendre, com tot en la vida. Però, com ja hem vist, tot el que s’ha d’aprendre ens planteja la pregunta sobre com ensenyar-ho. D’acord amb la nostra segona afirmació –preparar-se per a la vida és viure-la ja ara–, podem dir que la millor manera d’aprendre ciutadania és actuant com a ciutadans des de l’escola. L’escola ensenyarà ciutadania si tracta com a ciutadans a tot l’alumnat.

Què vol dir tractar els alumnes com a ciutadans? Vàries coses. La primera fer que l’escola s’obri a l’anàlisi i al debat dels reptes i dels problemes que te plantejats la societat. D’acord a la seva l’edat, els nois i noies han d’estudiar i parlar dels fets rellevants per a la vida en comú. La segona cosa a assolir és facilitar el coneixement dels Drets Humans i de les lleis bàsiques del país, veritables ajudes per a enfocar correctament els conflictes que inevitablement planteja la convivència.

En tercer lloc, de la mateixa manera que l’escola ensenya a llegir i escriure, també s’ha de convertir en un espai de diàleg que faci possible l’aprenentatge de l’intercanvi constructiu de raons, així com de la convicció que ningú acostuma a tenir tota la raó ni sol equivocar-se completament. El quart objectiu de l’escola pel que fa a l’ensenyament de la ciutadania és permetre la participació real de l’alumnat en els diferents àmbits i moments de la vida escolar, des de les assemblees de classe, les reunions de delegats, els equips de mediació o les comissions per organitzar activitats, per citar alguns exemples d’entre els molts que es poden imaginar. En cinquè lloc, aprendre ciutadania significa també implicar-se en la realització d’algun dels molts serveis a la comunitat que poden dur a terme els alumnes.

La metodologia de l’aprenentatge servei és un bon camí per aprendre coneixements i ciutadania tot realitzant una ajuda eficaç en favor de tota la comunitat, o d’alguna persona o grup en particular. Finalment, per convertir-se en ciutadà resulta imprescindible saber mantenir relacions cordials i d’amistat amb altres persones. Desenvolupar un vincle d’afecte entre el professorat i l’alumnat, i també òbviament entre els mateixos alumnes, és la base de l’amistat cívica, un bon antídot contra els prejudicis i la discriminació. Per tornar a la nostra idea del començament, podem acabar dient que ensenyar ciutadania no és donar classes, sinó proporcionar experiència vives.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s