Què és l’aprenentatge servei?

Des de qualsevol institució educativa, amb la col·laboració d’alguna entitats social, els joves poden realitzar una campanya de promoció de la donació de sang, poden organitzar un club de conversa amb companys nouvinguts per ensenyar-los la nostra llengua, poden netejar un tram de la riba d’un riu, poden dissenyar pàgines web per a entitats socials i poden fer molts altres serveis a la comunitat.

Però, alhora que ofereixen la seva ajuda, adquireixen coneixements i competències. Aprenen sobre el procés de fraccionament i congelació de la sang, prenen consciència dels mecanismes de la llengua, es familiaritzen amb aspectes d’una cultura desconeguda, analitzen els residus que arrossega l’aigua, fan pràctiques d’informàtica, coneixen la tasca social que duu a terme l’entitat amb la qual treballen i poden aprendre molts altres continguts.

A més, tot fent un servei i adquirint coneixements, viuen valors: ajuden, tenen cura dels altres, treballen en grup, col·laboren amb entitats de la comunitat, assumeixen responsabilitats, participen en la recerca del bé comú, entre d’altres. Es formen com a persones i com a ciutadans tot creant humanitat i civilitat.

Això és l’aprenentatge servei, una metodologia educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat i pensat per enfrontar-se a necessitats reals de l’entorn.

L’aprenentatge servei no és únicament voluntariat perquè està fortament vinculat a l’adquisició de coneixements curriculars, però tampoc és exclusivament una activitat acadèmica perquè realitza una contribució necessària per la col·lectivitat. Enllaça les dues creant una proposta nova que apunta en direcció a una ciutadania participativa, un aprenentatge significatiu i una adquisició activa de valors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s